Matthijs Broggel runt samen met Henk Jofriet de Giegel zorgboerderij. Vorig jaar zomer bracht Hillie van Landzijde een bezoek aan de boerderij. Matthijs: “Wij hebben hier aan de weg een klein verkooppunt staan waar o.a. vogelhuisjes worden verkocht. Daar gingen we langs. Toen zei Hillie: Dat is wel erg leuk. We gaan meedoen aan een nieuw biodiversiteitherstel programma op boerenerven. Misschien is dit wel iets voor jullie.” Sindsdien werkt de zorgboerderij hard mee aan dit project.

Giegel zorgboerderij heeft achter de boerderij een vrij groot bos waar zij voorheen al vogelhuisjes voor maakte. Het bos is ooit ontstaan door de oudoom van Henk. Hij spaarde altijd bomen en op deze manier is er een mooi bos ontstaan. Matthijs: “Soms valt er een boom om. Dit kunnen wij dan weer gebruiken voor brandhout. Dit verkopen wij vervolgens op het verkooppunt.” Ook heeft de zorgboerderij een mooi grasveld met een moestuin, waar zij eten verbouwen voor de voedselbank. Aan de rand van het grasveld zaaien ze altijd een bloemenrij.

Op het moment dat Landzijde zag dat Giegel zorgboerderij mooie vogelhuisjes produceerde, kregen zij de vraag of zij meerdere vogelhuisjes konden maken voor andere zorgboerderijen die hun biodiversiteit willen vergroten. Dit doen ze door o.a. nestgelegenheid te creëren voor vogels. Sindsdien maakt Matthijs samen met de deelnemers vogelhuisjes. Dit is niet het enige dat zij produceren, want zij maken ook insectenhotels die ook op andere boerderijen geplaatst moeten worden. Het is een mooie samenwerking met de deelnemers op de zorgboerderij, omdat ze het erg leuk vinden om te doen. Matthijs doet het voorwerk, zoals zagen en de deelnemers maken het werk verder af. Matthijs: “Ik woon zelf in Amsterdam. Als ik terug rijd naar huis, kom ik vaak oude hout pallets tegen bij het grofvuil. Die gooi ik dan in mijn bus. Dit kan ik dan weer gebruiken voor insectenhotels.”

Matthijs: “Het leukste vind ik dat de deelnemers er lekker mee bezig zijn en dat het met een bepaald doel is. Het komt terecht op andere boerderijen en zo leveren wij samen een bijdrage aan biodiversiteitsherstel.” Matthijs ziet het niet als een grote uitdaging, omdat hij goed overweg kan met hout. Je moet het wel leuk vinden. Matthijs: “Mijn beste tip is gewoon doen, gewoon eraan beginnen. Het is een leuke bezigheid, vooral in de winterperiode in de kas op het terrein. Daar kan lekker geschilderd worden. Met de elektrische zaag werken gaat sneller, maar de deelnemers komen met  de handzaag ook een heel eind.”

Matthijs hoopt dat hij de vogelhuisjes en insectenhotels kan blijven bouwen. Hij is ook erg benieuwd hoe de erfscans gaan uitpakken. Matthijs: “Wie weet, krijgen we het heel druk.”

Dit verhaal hoort bij deze zorgboerderij:

Giegel zorgboerderij

Wij zijn Henk Jofriet en Matthijs Broggel en samen runnen wij de Giegel zorgboerderij, gevestigd aan de Dorpsstraat 98 in Nibbixwoud. Het is een kleine rustige boerderij met op ons erf wat loslopende kippen, hokken voor onze 4 konijnen. Onze achtertuin is een bos van bijna 1 hectare groot, met aan de rand van het bos ons eendenverblijf waar we kleine witte kwakers houden.

We hebben een kleine kas waar we groentes in verbouwen en een mooie moestuin op ons naastgelegen grasveld. De producten hieruit zijn voor de Voedselbank en natuurlijk voor eigen consumptie.

Verder hebben we een groter kippenhok, met ruime uitloop, voor onze 40 leghennen. De eieren die hier geproduceerd worden zijn ook bestemd voor de Voedselbank.
Nibbixwoud