Weidenvogels krijgen een duwtje in de rug!

In juni 2023 zijn we gestart met een nieuwe pilot in het kader van onze projecten Buiten Gewoon Leren en Natuurwerk: het opzetten van een mobiel groenteam. We werken vanuit zorgboerderij Meerlust. Wekelijks komen drie deelnemers van andere zorgboerderijen naar het natuurgebied Eilandspolder. De Eilandspolder is weidevogel gebied. Omdat het gebied lastig begaanbaar is, is het heel bewerkelijk om het te onderhouden. Extra handen zijn dus heel welkom!

Als het goed weer is varen we met een motorbootje het gebied in. Met de bosmaaiers of een zeis maaien we stukken land. Maar ook repareren of verzetten we hekken en tellen vee, knotten wilgen en graven greppels.

"Laatst was een koe tot zijn kop in de modder gezakt. Dat hebben we gemeld aan de boer, en die kwam met de trekker de koe redden”.)

Wat dit project bijzonder maakt, is dat deelnemers van andere zorgboerderijen de kans krijgen om waardevolle ervaring op te doen op een andere zorgboerderij. Dit varieert van mensen die simpelweg meer praktijkervaring willen opdoen tot degenen die graag certificaten willen behalen. Een jonge deelnemer had moeite met theoretische aspecten, maar na zijn tijd in het groenteam is hij vastbesloten om alsnog zijn bosmaaier certificaat te behalen. Gedurende de pilot wordt hij actief ondersteund, zowel op praktisch als theoretisch vlak, om hem te helpen zijn doel te bereiken.

Met dit project willen we als Landzijde deelnemers méér perspectief bieden dan alleen dagbesteding op de eigen boerderij. Wij willen laten zien dat met maatwerk soms grote stappen gezet kunnen worden in de persoonlijke ontwikkeling van deelnemers.

Martijn (werkbegeleider): "Ik organiseer veel evaluaties en intakegesprekken voor Landzijde en bied hier en daar ondersteuning. Mijn beroep is altijd begeleider geweest en ik heb veel passie voor natuurprojecten. Het project heeft dus de perfecte combinatie voor mij. Deze pilot is in juni gestart en tegen eind december plannen we de evaluatie. Als je van buiten werken houdt en ervaring buiten de zorgboerderij wilt opdoen, kun je contact met mij opnemen via Martijn@landzijde.nl."

 

Dit verhaal hoort bij deze zorgboerderij:

Meerlust

Zorgboerderij Meerlust word gerund door Jaap en Renate en is gelegen in het groene hart van Grootschermer. Deze rustige maar gezellige zorgboerderij ligt midden in de Noordeindermeer en is geheel omringd door de prachtige Eilandspolder.

Door middel van dieren, natuur en gezelligheid proberen wij de deelnemers veiligheid, ruimte, uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.
Op de boerderij willen we graag verder optimaliseren in dierenwelzijn en arbeidsgemak.

Grootschermer