Cato liep stage bij Wageningen University & Research, onder begeleiding van Jan Hassing. De WUR zocht in opdracht van Landzijde een onderzoeker voor het project biodiversiteit op boerenerven. Landbouw in combinatie met de sociale kant interesseert haar, dus dit was voor haar de perfecte kans. Haar onderzoek had als doel om de ervaringen van de zorgboeren in kaart te brengen en daarmee zowel inzicht te geven in de concrete resultaten in termen van de genomen maatregelen als in de effecten op het bewustzijn van zorgboeren en deelnemers. De vele citaten in het verslag geven een goed en leuk inkijkje in de ervaringen van de zorgboeren.

Een groot deel van Cato's onderzoek bestond uit het interviewen van zorgboeren op 23 verschillende zorgboerderijen. Hierdoor kreeg ze inzicht in de specifieke voordelen en uitdagingen van het project voor deelnemers. "Deze gesprekken hebben me laten zien wat wel en niet werkt voor de deelnemers," deelde Cato.

Haar bevindingen bevestigden het succes van het natuurwerk project. “Het is mooi om te zien hoe zorgboeren het oppakken. Ze voeren de aanbevelingen uit de erfscan goed uit indien het binnen hun kaders valt.” merkte Cato op. De toegewijde deelname van deelnemers aan het project en hun enthousiasme voor de uitgevoerde werkzaamheden was duidelijk zichtbaar. "De passie waarmee de deelnemers vertellen over hun betrokkenheid bij natuurwerk is opvallend. Ik ken veel jongeren en zij hebben echt geen idee van dit soort projecten," voegde Cato toe.

De zorgboerderijen ontvingen Cato altijd met open armen. Cato: “Het was waardevol om alle zorgboerderijen te bezoeken. Het zijn allemaal warme mensen en ik vind het inspirerend wat ze doen. Het was leuk dat ik met nieuwe mensen in contact kwam. “Ik woon in Groningen en ik mocht logeren bij zorgboerderij Polderpracht. Dat was heel leuk, omdat ik nog meer kon inzien wat er allemaal gebeurde. Wat ook heel mooi was, was een bezoek aan een culturele zorgboerderij Hoeve Engeleburg met veel kunst en cultuur. Ze waren aan het oefenen voor een optreden. Ik kreeg stiekem een traantje. Er waren op alle zorgboerderijen bijzonderheden.”

Cato heeft opgemerkt dat er veel zorgboerderijen zijn die hebben geïnvesteerd in bomen. Cato: “Dat is een investering in de toekomst. Dat is iets dat niet na een jaar weg is. Veel zorgboer(in)en vroegen of er nog een vervolg komt op een erfscan. Dat is heel tof. Dit laat zien dat ze echt geïnteresseerd zijn in nieuwe maatregelen op het erf. Iemand had op basis van de erfscan een takkenwal gemaakt. Toen zei een deelnemer dat er een egel loopt en gaf aan dat er een soort tunnel voor de egel gemaakt kon worden. Dit werkte echt! De deelnemers denken echt goed mee.”

“Mijn deel van het onderzoek is af, maar Jan Hassing schrijft het uiteindelijke rapport dat in december klaar is. Het heeft mij echt verwonderd hoe mooi en divers de plekken zijn op de Landzijde zorgboerderijen Het was voor Cato een uitdaging om alle persoonlijke verhalen terug te brengen naar één conclusie, zonder dat zij de nuances miste. Uiteindelijk kwam ze hier met succes uit. Het project ‘Biodiversiteitsherstel op het boerenerf’ blijkt op drie manieren van waarde te zijn voor deelnemers. Het brengt zinvolle activiteiten voort, het heeft educatieve waarde en het heeft een positieve uitwerking op de (uitstraling van) de omgeving van de deelnemers.

Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat Landzijde met het project ‘Biodiversiteitsherstel op het boerenerf’ tegemoet komt aan de behoefte aan ondersteuning, praktische voorbeelden en materialen vanuit de zorgboeren. Dit blijkt uit het feit dat alle zorgboeren naar aanleiding van dit project maatregelen in de praktijk hebben gebracht om de biodiversiteit op het boerenerf te versterken.

Je kunt het volledige onderzoek vinden via: LINK.