Maartje Jansen runt 4 dagen in de week samen met Harm en Wendy zorgboerderij de Meent. Ze begeleiden met name jongvolwassenen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. Daarnaast hebben ze een melkvee bedrijf en een kinderboerderij. De deelnemers hebben dus van alles te doen. Dit is nog niet alles, want Maartje ontwikkelt speciaal educatief maatwerk voor de deelnemers met een verstandelijke beperking.

Maartje ontvangt veel moeilijk lerende kinderen. Ze beginnen met een stage en kijken dan of ze het leuk vinden. In het begin willen ze nog niet veel leren, maar vooral veel doen. Maartje: “We zien dat al 2 jaar meer interesse is in theorie leren met Buiten Gewoon Leren. Het is erg leuk dat de leesvaardigheden weer worden aangemoedigd.” Maartje ziet dat de deelnemers elkaar aansteken en steeds meer deelnemers willen leren. Ze zien namelijk van elkaar dat er BGL cursussen worden gevolgd en dat de deelnemers certificaten ontvangen hiervoor. Maartje merkte echter dat de cursussen niet geschikt zijn voor alle deelnemers, voornamelijk voor de deelnemers met een verstandelijke beperking. Ze wilde hier iets op verzinnen en dat deed ze uiteraard!

Maartje: “We kijken dus naar wat ze nodig hebben en wat ze kunnen doen. Op deze manier komt er aangepast materiaal.” Maartje werkt veel met oefenen.nl. Ze hebben nu bijvoorbeeld een onderwerp over eten. De deelnemers kijken dan naar een filmpje over voeding en vervolgens krijgen ze vragen hierover. De vragen bevatten dan afbeeldingen en tekst. De deelnemers moeten vervolgens de afbeeldingen koppelen aan de goede tekst. Maartje: “Ze hangen de cursussen overal aan op, dus het is echt mooi om ze op deze manier te stimuleren om verder te leren.” Het is soms nog wel een uitdaging, omdat Maartje zelf alles indeelt, maar ze zou het liefst net als BGL cursussen, online cursussen willen voor deze deelnemers. Maartje geeft aan dat er rondom dieren/dierverzorging nog onvoldoende materiaal beschikbaar is. Dit ziet ze in de toekomst graag anders. De deelnemers met een verstandelijke beperking willen dit ook echt in een cursus.

Hoewel dierverzorging een gemis is, blijven ze positief! De deelnemers zijn uren bezig geweest met de cursus eten en weten. Uiteindelijk hebben ze de toets van oefenen.nl gehaald. We hebben hun inspanning beloond met een speciaal Landzijde certificaat. Ze laten dit trots aan iedereen zien. Maartje: “Ik vind het mooiste dat ze zichzelf ontwikkelen binnen hun eigen mogelijkheid. Het fijnste zou uiteindelijk zijn dat ze alles op de computer kunnen volgen.”

Wil je ook zoiets ontwikkelen? Maartje: “Gewoon starten! Ze steken elkaar aan en dan wordt je zelf ook enthousiast. Het is wel belangrijk om een vast moment in te plannen, dan is het net als eten en drinken. Het hoort er gewoon bij. Vooral bij jongvolwassenen is dit belangrijk. Het is belangrijk dat ze blijven leren.”

 

Dit verhaal hoort bij deze zorgboerderij:

De Meent

Zorgboerderij De Meent ligt midden in het prachtige Gooi.
Het is gelegen op een modern, echt melkveebedrijf.
Er wordt op kleine schaal zorg geboden in een levendige, gezellige sfeer.
Naast het melkveebedrijf ligt de kinderboerderij met allerlei hobby-dieren en een (moes)tuintje waar deelnemers ook actief kunnen zijn.

Hilversum