Annouk Hommes van 47 jaar is de eerste medewerker die in loondienst kwam bij Landzijde. Ze woont in een prachtige buurt waar ze haar grootste passie kan vervullen, namelijk buiten én met dieren zijn. In haar tuin kan ze haar creativiteit kwijt en kan ze genieten van de natuur. Ze heeft appelbomen en pruimbomen waar ze ook lekker van kan eten.

Ze heeft altijd al passie gehad voor dieren. Op haar 7e begon ze met paardrijden en op een gegeven moment kreeg ze een verzorgpony op een boerderij waar er werd gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking. Op haar 14e begon ze daar met vrijwilligerswerk en tot vorig jaar was ze daar nog te vinden. Helaas zijn de eigenaren (zorgboer- en boerin) op hoge leeftijd overleden. Ze heeft destijds hun kat, konijn en geit overgenomen om voor hen te zorgen.

Annouk begon met werken bij Ago waarbij ze cliënten hielp en daar ontstond haar grote liefde voor het vak. Ze kwam daar in aanraking met cliënten die werkzaam waren op zorgboerderijen. Dat maakte haar erg nieuwsgierig, waardoor ze ging zoeken op Google en daardoor kwam ze terecht bij Landzijde. Dit was natuurlijk de perfecte combinatie; cliënten helpen en werken met zorgboerderijen.  

Annouk kwam dus in 2005 in aanraking met Landzijde door haar nieuwsgierigheid. Daarnaast wilde ze graag cliënten helpen met financieringsmogelijkheden. Toen ze Landzijde zag, wist ze gelijk dat ze hier hoorde. Destijds was Landzijde erg klein, boven op zolder op de koemarkt in Purmerend. Annouk: “Het paste allemaal net, maar het was erg leuk.”. Annouk heeft een grote rol gespeeld in het opzetten van Landzijde. Destijds waren er 30 cliënten en 15 aangesloten zorgboerderijen.  Sindsdien is Landzijde elk jaar 100% gegroeid. Inmiddels zijn er ruim 2000 cliënten. Annouk: “Het was toen nog kleinschalig. De meeste boeren ontvingen de cliënten aan de keukentafel en ze draaide volledig mee in het gezin.” Inmiddels is Annouk als zorgcoördinator, verantwoordelijk voor de intakegesprekken en financiering voor de cliënten.

In de zorg werken kan wel een uitdaging zijn. Er zijn vaak veranderingen, omdat het afhankelijk kan zijn van gemeentes. Annouk: “Werken in de zorg is altijd veranderend, het gaat van links naar rechts. Daar moet je tegen kunnen.” Annouk vindt het allerleukste dat ze de cliënten in het proces ziet opbloeien na de intakegesprekken. Ze gunt iedereen ook het mooie buitenleven waar zij van geniet. Annouk is erg lang werkzaam bij Landzijde en daardoor krijgt ze soms de gedachte dat ze wellicht iets anders wil doen, maar dat gaat altijd weer snel weg. Annouk: “Waarom zou ik weg gaan als hier echt mijn hart ligt. Ik sta echt achter Landzijde als bedrijf.”

De beste tip van Annouk is: “Volg je hart en doe waar je jezelf goed bij voelt. Als je jouw hart volgt, kun je ver komen. Als je bijvoorbeeld zorgboer(in) wil worden, kun je jezelf aanmelden en in het proces de benodigde diploma’s halen!”