Leren en werken op de zorgboerderij

Een aantal jaar geleden kwam de toenmalige twintiger Lieuwe op de dagbesteding bij Saens Groen terecht. Het ging -op zijn zachts gezegd- niet zo lekker met hem. Op een moedig moment besloot hij zijn gevoel te delen met zijn moeder. Lieuwe stopte met zijn opleiding wat een moeilijke beslissing voor hem was. Allerlei instanties werden benaderd en zo kwam er een kennismaking tot stand met zorgboerin Irna. Lieuwe had veel angsten en kon niet meer meedraaien in de maatschappij. In de rustige en veilige omgeving van de zorgboerderij leerde Lieuwe hier stapje voor stapje mee omgaan. Dit leidde hem naar nieuwe kansen om weer een opleiding te gaan volgen.

‘Toen ik binnen kwam bij Saens Groen wilde ik voornamelijk rust,’ vertelt Lieuwe. ‘Toch had ik ook het besef dat ik van ‘niets doen’ me niet beter zou gaan voelen. Irna signaleerde op een gegeven moment dat ik meer in mijn mars had en ging te rade bij Landzijde. Ik werd in contact gebracht met Sjaak die loopbaanadviseur is bij Stichting Landzijde. Samen met Irna heeft hij mij het vertrouwen gegeven, leren denken in oplossingen, zonder dat ik enige druk voelde. Er werd goed naar me gekeken en geluisterd. Waar lagen mijn talenten? Ik wilde werken. Sjaak liet me inzien dat het dan handig is om een diploma op zak te hebben.’

Na veel overleg met o.a. de gemeente, Landzijde en school ontstond er een maatwerk samenwerking met het Talland college.
‘Hierdoor kon ik één dag in de week naar school en daarnaast mijn stage invullen bij Saens Groen. Ik maakte een switch van cliënt naar stageloper. Opnieuw naar school voelde als een gigantische stap voor me. Omdat ik mijn stage bij Saens Groen kon doen had ik altijd een soort vangnet waarop ik kon terugvallen wanneer de angst of paniek zou toeslaan. DAT gevoel gaf mij houvast en hoop.
Sjaak keek naar wie ik was en stuurde ook buiten zijn werktijd om appjes naar me. Ik voelde me gezien. Dit werkte enorm stimulerend voor mij.’

Hoe keken de andere cliënten naar jou? Hoe beleefde zij jouw switch van cliënt naar stagiair? ‘Grappig genoeg werkte dit juist heel vertrouwd. Zij kenden mij al en zagen ook aan mij dat er meer in me zat. Juist omdat ik hen al kende werkte dit goed. Op een informele manier kon ik hen begeleiden. Bij mijn praktijkopdrachten werkten allen enthousiast mee. Ze gunden het me en leefde met me mee. Soms moesten de opdrachten vanuit de opleiding wat aangepast worden. Dat ging in overleg met de docent die mij ook haar vertrouwen gaf.

De twee jarige opleiding Maatschappelijke zorg is voltooid. Je bent geslaagd! Van harte gefeliciteerd met dit diploma. Wat heeft deze periode jou geleerd?
 
‘Ik heb veel van de theorie opgestoken en in de praktijk geleerd dat niets vanzelfsprekend is. Ik ga verder leren om mijn ervaringsdeskundigheid in te zetten om anderen te kunnen helpen in soortgelijke situaties en vertrouwen te ontwikkelen in ‘de grote boze mensen wereld,’ zegt Lieuwe met een knipoog.

Dit alles stap voor stap met de veilige plek van Saens Groen en Sjaak via Landzijde op de achtergrond.

Dit verhaal hoort bij deze zorgboerderij:

Saens Groen

Welkom bij Boerderij Saens Groen. Wij zijn gelegen in de kleine Engewormer polder de natuurpolder tussen Zaandam en Purmerend. Wij houden paarden en schapen op een zo natuurlijk mogelijke wijze. Natuurlijk hebben we ook de nodige huisdieren zoals honden en katten.
We zijn een jong en actieve zorgboerderij en veel enthousiasme en oog voor een mooie samenhang tussen deelnemers en onze natuur en dieren.

De zorgboer Ayham Bayzid en zorgboerin Irna Floore zijn tevens de eigenaaren van de boerderij. Ayham heeft jarenlange werkervaring bij Artsen Zonder Grenzen.
De zorgboerin Irna en de groepenbegeleidster zijn alle dagen aanwezig zijn om de deelnemers te begeleiden bij de dagelijkse werkzaamheden. 

Wormer