De vlag mag uit.

Kwekerij Osdorp is een stadslandbouw bedrijf waar, met het duurzaam telen van groente gewassen als tomaat en potplanten, een zinvolle dagbesteding wordt aangeboden. Toen wij te horen kregen dat er maar liefst 10 deelnemers zijn geslaagd voor het MBO niveau 1, zijn wij ter plekke polshoogte gaan nemen. Wij wilden weten hoe deze 10 toppers het hebben gedaan, want dit is geweldig nieuws.

We zijn supertrots op deze 10 helden en wij wensen hun heel veel succes. Chapeau!!

In het gesprek met Jeroen Rijpkema, locatie directeur, werd het duidelijk dat wat deze 10 deelnemers hebben bereikt heel bijzonder was. In het verleden zijn er meerdere groepen gestart met de opleiding bij aanvang zijn er dan vaak tussen de 10 en 15 deelnemers. Voorheen bleef daar maar een klein aantal van over die uiteindelijk het examen deden. In dit geval zijn er slechts van de 15 deelnemers 5 afgevallen, maar wat nu helemaal het kersje op de taart is, is dat alle 10 overgebleven deelnemers allemaal zijn geslaagd. Gefeliciteerd!

De opleiding van het ROC Amsterdam is begonnen in september 2019, waarbij er 1x per week op de dinsdag van 09:00u tot 14:30u door “juf” Marga les werd gegeven. De lessen waren op verschillend niveau zodat alle deelnemers goed konden meedoen. Het uiteindelijke examen kon eenieder ook op eigen niveau doen. Vanwege de corona maatregelen heeft de opleiding uiteindelijk langer geduurd.

Twee deelnemers of beter gezegd twee geslaagden, Ans en Henk, waren bereid om hun ervaringen te delen. Beiden geven aan dat zij vooral Diego dankbaar zijn voor de bijles die hij op de woensdag heeft gegeven.

Op de vraag hoe het was om gemotiveerd te blijven terwijl er door de corona maatregelen geen lessen mogelijk waren gaven zij als antwoord: “Wij vormden een hele hechte groep en hebben elkaar heel veel geholpen met de opdrachten en huiswerk. Er was een groot onderling verantwoordelijkheidsgevoel.”

Hoe heeft de opleiding aan de persoonlijke ontwikkeling bijgedragen?

Voor Ans heeft de opleiding gezorgd voor een heel positief en zinvol gevoel, waardoor zij thuis niet meer in verdriet zit. Zij heeft veel over het kweken geleerd gedurende de praktijkmomenten waardoor zij zelf nu een moestuin is begonnen. En ook in haar prive heeft zij veel sociaal contact met haar collega deelnemers en voelt zij zich op haar gemak. Ans: ‘’Ik voel me fitter en het voelt alsof ik in een paradijs ben beland”.

Henk vindt dat hij zich door de opleiding veel meer sociaal heeft kunnen ontwikkelen. Het heeft hem positief verbaasd dat hij veel socialer is geworden en heel veel bezig is geweest met anderen te helpen. Henk: “Ik heb nooit van school gehouden, maar nu haal ik zelfs een 10 voor rekenen”.

Terug naar overzicht